6th GFS 2018 - Medical Fitness Symposium banner

Medical Fitness Symposium

'Exercise is the best medicine'

Το MFS θα εστιάσει με το σύνολο των εισηγητών του στην άσκηση για ειδικές ομάδες πληθυσμού καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κοινού, που αντιμετωπίζει ή παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας χρόνιας πάθησης.

Έχει ως κύριο στόχο να ευαισθητοποιήσει και να επικαιροποιήσει τις γνώσεις του σύγχρονου επαγγελματία που ασχολείται ενεργά με την εξατομικευμένη άσκηση, και ταυτόχρονα επιθυμεί να προωθήσει το μήνυμα ότι η άσκηση είναι η καλύτερη πρόληψη και μια από τις πιο τεκμηριωμένες στρατηγικές αντιμετώπισης των χρόνιων παθήσεων.

Εισηγήσεις

 • Οσφυϊκή σταθερότητα: η έννοια της ουδέτερης ζώνης και ο ρόλος της άσκησης

  giorgos karanastasis stavros karanastasis

  Γιώργος Καραναστάσης, MSc (GR) & Σταύρος Καραναστάσης, BSc (GR)

  ΣΑΒΒΑΤΟ 09:00-09:50 & 10:00-10:50

  Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας είναι η οσφυαλγία. Αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες μείωσης της ποιότητας ζωής και για το λόγο αυτό συλλέγει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο σε ερευνητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Στην παρούσα εισήγηση θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του πολυδιάστατου προβλήματος της οσφυαλγίας. Θα αναλυθεί ο ρόλος της άσκησης στην αποκατάσταση αλλά και το πόσο διαφέρουν οι ασκούμενοι μεταξύ τους. Θα δοθούν ενδεικτικά προγράμματα ενδυνάμωσης τα οποία θα μπορούν να εφαρμοστούν από έναν επαγγελματία της άσκησης που θα παρέχει εξατομικευμένες συνεδρίες.

 • Άσκηση και Οστεοπόρωση

  haris valsamidis

  Χάρης Βαλσαμίδης, MD (GR)

  ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00-11:50

  Η οστεοπόρωση είναι η συχνότερη πάθηση των οστών και χαρακτηρίζεται αρχικά από χαμηλή οστική μάζα και στη συνέχεια από διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής δομής των οστών, με αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής τους και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Διακρίνεται σε «Πρωτοπαθή» και «Δευτεροπαθή», με συχνότερη μορφή την «μετεμμηνοπαυσιακή». Η οστεοπόρωση εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και η συχνότητα της αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας. Η προσαρμοσμένη και επιβλεπόμενη άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου και να αυξήσει όχι μόνο τα επίπεδα λειτουργικής ικανότητας του ασθενή, αλλά και την ποιότητα ζωής του.

 • Άσκηση στην προγεννητική και μεταγεννητική περίοδο της γυναίκας

  patrick bejjani

  Patrick Bejjani, MSc (LB)

  ΣΑΒΒΑΤΟ 12:00-12:50

  Σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση κατά την κύηση αλλά και μετά τον τοκετό, η άσκηση είναι σημαντική και ωφέλιμη τόσο για τη γυναίκα όσο και για το έμβρυο και αργότερα νεογνό. Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις που καθιστούν την άσκηση ασφαλή; Ποια είδη άσκησης προτείνονται και ποιοι οι σχετικοί κίνδυνοι; Ποια τα οφέλη της άσκησης κατά την κύηση και ποια κατά τη γαλουχία; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα βρουν απαντήσεις μέσα από μια διαδραστική εισήγηση που θα μεταφράσει τη θεωρία σε πράξη, δίνοντας σημαντικά στοιχεία στους επαγγελματίες της άσκησης που επιθυμούν να επιβλέπουν και να σχεδιάζουν εξατομικευμένα και ασφαλή προγράμματα άσκησης για αυτή την ευαίσθητη ομάδα ειδικού πληθυσμού.

 • Προπονητής Υγείας - Μελέτη περίπτωσης Ασκούμενου

  alexis batrakoulis

  Αλέξης Μπατρακούλης, MSc (GR)

  ΚΥΡΙΑΚΗ 11:00-11:50

  Η άσκηση σε ειδικούς πληθυσμούς αποτελεί μία από τις πιο ανερχόμενες τάσεις στην παγκόσμια βιομηχανία του fitness. Από την άλλη μεριά, οι προσωπικοί γυμναστές δεν έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες να υποστηρίξουν αυτούς τους πληθυσμούς. Αναγνωρίστε όλα τα βήματα που απαιτούνται για το σχεδιασμό ενός τεκμηριωμένου και εξατομικευμένου προγράμματος επιβλεπόμενης άσκησης για άτομα ειδικών πληθυσμών με στόχο τη βελτίωση της υγείας, της ευεξίας και της ποιότητας ζωής. Μάθετε πως να αναλύσετε μια συγκεκριμένη περίπτωση πελάτη που έχει προσβληθεί από μία ή και περισσότερες παθήσεις του τρόπου ζωής και προετοιμαστείτε για το ρόλο του προπονητή υγείας σε έναν άκρως ανταγωνιστικό και πολλά υποσχόμενο επαγγελματικό τομέα παγκοσμίως.

 • Υιοθέτηση συμπεριφορών Άσκησης και Υγείας σε κλινικούς πληθυσμούς

  theodora tzatzaki

  Θεοδώρα Τζατζάκη, PhD (GR)

  ΚΥΡΙΑΚΗ 12:00-12:50

  Η άσκηση για υγεία και ευεξία είναι άκρως τεκμηριωμένο ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τους ενήλικες ως μέτρο πρόληψης, συντήρησης και αντιμετώπισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων που κυρίως οφείλονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Για να μπορέσει όμως ένα άτομο να εντάξει συστηματικά την κίνηση και την πιο υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά του, απαιτείται η υποστήριξή του από έναν καταρτισμένο επαγγελματία του fitness σε θέματα αλλαγής συμπεριφοράς και ψυχολογίας της άσκησης, μέσω συγκεκριμένων και επιστημονικά αποδεκτών στρατηγικών.

 • Άσκηση και Καρκίνος

  patrick bejjani

  Patrick Bejjani, MSc (LB)

  ΚΥΡΙΑΚΗ 13:00-13:50

  Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι καρκινοπαθείς μπορούν και πρέπει να ασκούνται πριν, κατά τη διάρκεια ή το τέλος της θεραπείας τους, ανάλογα πάντα με το είδος της θεραπείας που εφαρμόζεται και το είδος καρκίνου που αντιμετωπίζουν. Ο καρκίνος είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Ποια η μορφή και ποιες οι παράμετροι ενός εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης που προτείνει η σύγχρονη βιβλιογραφία, προκειμένου ο καταρτισμένος επαγγελματίας του fitness να υποστηρίξει έναν ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό που θα απολαύσει σημαντικά οφέλη τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία μέσω δομημένων και τεκμηριωμένων πρωτοκόλλων επιβλεπόμενης άσκησης;

 • Άσκηση και Οστεοαρθρίτιδα

  haris valsamidis

  Χάρης Βαλσαμίδης, MD (GR)

  ΚΥΡΙΑΚΗ 14:10-15:00

  Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή βλάβης των αρθρώσεων. Είναι χρόνια, μη αναστρέψιμη και η μορφή της κυμαίνεται από ήπια μέχρι πολύ σοβαρή. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνήθως είναι οι φάλαγγες των δακτύλων και οι μεγάλες αρθρώσεις όπως των ισχίων, των ώμων και των γονάτων, καθώς μπορεί να επηρεαστεί και η σπονδυλική στήλη. Χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή καταστροφή του χόνδρου και στη συνέχεια, του οστού της άρθρωσης που οδηγεί σε πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και απώλεια κινητικότητάς της. Η προσαρμοσμένη και επιβλεπόμενη άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου και να αυξήσει όχι μόνο τα επίπεδα λειτουργικής ικανότητας του ασθενή, αλλά και την ποιότητα ζωής του.

 • Σχεδιασμός προγραμμάτων άσκησης στην τρίτη ηλικία

  anna maria touvra

  Άννα Μαρία Τουβρά, PhD (GR)

  ΚΥΡΙΑΚΗ 15:00-15:50

  Η βελτίωση του τρόπου διαβίωσης και η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έχει συντελέσει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Παράλληλα, έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που ασκούνται για  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της υγείας και της λειτουργικής ικανότητας. Ποιος ο ρόλος του προσωπικού γυμναστή και ποια τα ιδιαίτερα σημεία προσοχής στο σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης σε άτομα άνω των 65 ετών με στόχο τη διαχείριση βάρους, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την προαγωγή υγείας;

 • Στην Τιμή Συμμετοχής για το Medical Fitness Symposium περιλαμβάνονται όλες οι Εισηγήσεις.